Diaspora din Canada demolează propaganda regimului Băsescu-Chevron ‎

0
80


“Război întru Cuvânt”, un ziar foarte bine cotat printre românii din Canada, a alocat un spaţiu amplu controverselor din ţară generate de subiectul exploatării gazelor de şist de către compania Chevron.

Jurnaliştii de la publicaţia canadiană demască modul scandalos în care “România Liberă”, un cotidian central din România, face propagandă deşănţată pentru afacerile care îi sunt dragi lui Traian Băsescu. “Război întru Cuvânt” face o analiză minuţioasă unui articol din ziarul mogulului de bine Adamescu şi demonstrează cum falsifică “România Liberă” dezbaterea publică legată de exploatarea gazelor de şist prezumând interese moscovite în spatele celor care se opun acestei afaceri.

”O intruchipare a acestei teze este acest articol din Romania Libera semnat de Cristian Campeanu: Energie. Cruciada împotriva exploatării gazelor de şist se face sub steagul Gazprom. Cine serveşte interese străine în afacerea Chevron?
Teza aceasta ar fi putut avea o oarecare credibilitate daca era, macar, prezentata in mod nuantat. De pilda: in domeniul exploatarilor gazelor, anumite opozitii pot veni si pe filiera moscovita, deoarece extragerea lor ar deveni contrara intereselor Rusiei (respectiv Gazprom).
De ce lipsesc aceste nuante? Pentru ca e vorba de o teza, nu de un ARGUMENT. Teza e independenta noastra energetica si e falsa in acest context. Daca s-ar fi vrut o dezbatere onesta, atunci problema ar fi trebuit pusa in termenii urmatori: de unde ii este Romaniei mai profitabil, in actualele conditii, sa cumpere gaz? De la Gazprom sau de la Chevron? Pentru nu e vorba doar de interesele rusesti, ci si de interesele americane! Iar aceste interese sunt STRAINE si nicidecum neprihanite, fie ele de la est sau de la vest! Puteam ajunge la raspunsul ca de la Chevron, sa zicem. Un raspuns care are insa o mica mare problema: Chevron ne-ar vinde… PROPRIUL NOSTRU GAZ. Si atunci, din punct de vedere economic, ne-am afla in plin Absurdistan colonialist: independenta inseamna sa cumparam propriul nostru gaz, probabil la acelasi pret cu al Gazpromului, de la americani!
Din cauza acestei stari de fapt, nici nu exista interesul unei dezbateri oneste, ci se procedeaza la falsificarea acesteia prin teze propagandistice. Asta ca discutie pe fond si ignorand crasa nedreptate ce se face oamenilor din Barlad sau Costinesti care au protestat fata de exploatari pentru ca pur si simplu nu vor asa ceva in “ograda” lor.
Insa Romania Libera da un adevarat chix de presa, dovedind ca articolul e efectiv pura ideologie, deoarece ataca la baioneta problema efectelor negative ale exploatarii gazelor de sist astfel:
A doua mare acuzaţie – cutremurele – datează din noiembrie anul trecut când în apropierea unei exploatări de gaze de şist din apropiere de Blackpool în nordul Angliei s-au produs două mici cutremure de 1,5 şi 2,3 grade pe scara Richter. Compania implicată, Cuadrilla, a admis că ar putea exista o legătură între exploatare şi seisme, dar această legătură nu a putut fi probată niciodată pentru că nicăieri nu s-au mai produs cutremure. În consecinţă, Cuadrilla a fost nevoită să invoce „condiţii geologice extrem de rare” pentru a explica inexplicabilul. A susţine, aşadar că fracturarea hidraulică ar putea deranja plăcile tectonice din zona Vrancea e ca şi cum ai paria pe Titanic în ciocnirea cu aisbergul.
Nefericita formulare si grava dezinformare. Iata insa ce ne arata un raport oficial american, trimis de autoritatile SUA tocmai la cererea omologilor din Bulgaria!
Exploatarea gazelor de şist a provocat cutremure în Statele Unite, cu magnitudinea de până la 4 pe scara Richter, se arată într-un raport al Institutului de Seismologie din Ohio trimis în 19 martie premierului bulgar Boiko Borisov de ambasadorul american la Sofia James Warlick, potrivit NewsIn. În cursul vizitei sale de anul trecut în Bulgaria, secretarul american de stat Hillary Clinton i-a promis premierului Borisov că îi va transmite documente privind riscul exploatării de gazelor de şist, relatează agenţia Focus News.
12 seisme au avut loc în zona oraşului Youngstown, Ohio, în 2011. Epicentrul tuturor cutremurelor a fost localizat în apropiere de un puţ de exploatare a gazelor de şist. Potrivit geologilor americani, seismele au fost provocate de tehnologia fracţionării hidraulice, folosită în producţie. Exploararea şi extracţia gazului de şist implică introducerea în sol a unor mari cantităţi de substanţe chimice dizolvate, printr-o metodă care se numeşte fracţionare hidraulică, având drept scop eliberarea gazului înmagazinat în şisturi.
Jalnic! Presa propagandistica prinsa in flagrant delict!
Fractionarea hidraulica produce cutremure, da, si Bulgaria nu a ezitat sa ceara informatii pe aceasta tema de la americani. Pe cand ai nostri, respectiv presedintele Basescu, premierul Ungureanu si goarnele lor mediatice propagandistice, fac o treaba de penibil si incompetent PR pentru Chevron. Rusine!”, scriu jurnaliştii de la ziarul canadian de limbă română “Război întru Cuvânt”.

Diaspora din Canada demolează propaganda regimului Băsescu-Chevron

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here