Mii de studenţi AU DEFILAT ÎN PIELEA GOALĂ pe străzile din Montreal, cerând mai multă „transparenţă” Guvernului provinciei. Mesaj pentru premierul Quebecului: „Charest, tu ne vrei pielea”

0
102

Mii de studenţi care se opun creşterii taxelor de şcolarizare au defilat joi în pielea goală pe străzile din Montreal, sub privirile amuzate ale poliţiştilor, cerând mai multă "transparenţă" Guvernului provinciei, care se confruntă o contestare fără precedent din partea studenţilor, relatează AFP.

Se poate spune că studenţii din Quebec nu sunt lipsiţi de convingere, îndrăzneală şi originalitate. În cea de a doua săptămână a unei greve marcată de sute de marşuri şi punctată de confruntări cu poliţiştii, manifestanţii au făcut spectacol joi.

Fete cu bustul gol şi cu sânii abia acoperiţi de o panglică de culoarea roşie – culoarea mişcării de opoziţie faţă de creşterea taxelor de şcolarizare -, iar băieţi purtând doar slip, studenţii au defilat pe străzile metropolei, pe o burniţă.

"Corpurile studenţilor împotriva creşterii (taxelor)", "Charest, tu ne vrei pielea", "Îngheţăm pentru îngheţarea" taxelor de şcolarizare, se putea citi pe pancarte sau direct pe corpurile manifestanţilor.

Peste 170.000 de studenţi din provincia francofonă de opt milioane de locuitori se opun impunerii unei creşteri totale cu 1.625 de dolari în decurs de cinci ani (325 de dolari pe an) a taxelor de şcolarizare la universitate, care vor atinge în total 3.800 de dolari.

Încercând să depăşească impasul, premierul Quebecului Jean Charest a propus săptămâna trecută o creştere cu 1.785 de dolari pe o perioadă de şapte ani (255 de dolari pe an) şi o creştere a volarii burselor pentru studenţi, însă această ofertă a fost respinsă de asociaţiile studenţilor aflaţi în grevă.

Acestea pledează fie pentru o îngheţare a taxelor, fie pentru gratuitate, cerând rapoarte generale privind finanţarea universităţilor din Quebec, frecventate de aproximativ 10.000 de francezi.

Studenţii au promis că vor asedia vineri municipalitatea Victoriaville, la aproximativ 170 de kilometri est de Montreal, unde se desfăşoară Congresul Partidului Liberal din Quebec (PLQ) al premierului Charest.

Formaţiunea, aflată de nouă ani la putere, urma să se reunească la Montreal, dar a amânat întrunirea pentru duminică, pentru a evita manifestaţiile.

 

 

Mii de studenţi AU DEFILAT ÎN PIELEA GOALĂ pe străzile din Montreal, cerând mai multă "transparenţă" Guvernului provinciei. Mesaj pentru premierul Quebecului: "Charest, tu ne vrei pielea"

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here