Românii ar putea scăpa de vizele pentru Canada ‎

1
105

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European (LIBE) a aprobat în şedinţa sa din 25 aprilie modificarea regulilor europene privind reciprocitatea vizelor în urma unui amendament co-iniţiat de europarlamentarul român Ioan Enciu. În urma acestei modificări, Statele Unite şi Canada vor avea la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a elimina vizele pentru toate statele UE, inclusiv România, în caz contrar riscând ca UE să impună obligaţia de vize pentru cetăţenii americani şi canadieni în statele membre.
Noile reguli care trebuie să fie aprobate şi de Consiliu Europei pentru a intra în vigoare, prevăd ca un un stat membru UE să poată notifica instituţiile europene în cazul în care o ţară terţă impune, reimpune sau menţine obligaţia de vize pentru proprii cetăţeni prin încălcarea principiului reciprocităţii. Comisia Europeana va fi obligată să înceapă imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul terţ respectiv. În cazul în care, în termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligaţia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul în cauză. Dacă după alte 45 de zile, obligaţia de vize nu a fost ridicată, propunerea Comisiei va fi considerata adoptată, Uniunea Europeană instituind astfel, la rândul său obligaţia de vize pentru statul car5e impune vize cetăţenilor din UE.În prezent, cetăţenii a cinci state membre UE, printre care şi Romania, au nevoie de o viză de călătorie pentru a intra pe teritoriul SUA sau al Canadei în ciuda faptului că cele două state se bucură de libertatea de circulaţie în ansamblul Uniunii Europene. În cazul în care modificarea propusă de Parlementul European va fi aprobată şi de Consiliu, SUA şi Canada vor trebui sa elimine în termen de 90 de zile vizele pentru cele 5 ţări europene, în caz contrar riscând ca UE să reinstituie vizele pentru cele doua ţări în ansamblul celor 27 de state membre ale Uniunii”, ne-a declarat Enciu. 
Enciu se va afla într-o delegaţie oficială a Parlamentului European care se va deplasa în Canada în perioada 29 aprilie – 3 mai, în cadrul vizitei urmând să aibă întălniri cu oficialii guvernului canadian, pentru a le explica rezoluţia adoptată de către parlamentarii europeni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here