Romanii din Occident ar putea sa fie solutia pentru Romania

0
70

George Sava a fost jurnalist la Romania Libera in cea mai efervescenta perioada a presei romanesti. A facut parte din echipa lui Petre Mihai Bacanu, alaturi de Gilda Lazar, Roxana Iordache s.a.. Nci prin cap nu ii trecea sa emigreze.
Ceea ce l-a impins totusi in exil nu a fost regimul Iliescu, ci dezamagirea crunta traita la instalarea regimului Constantinescu. S-a stabilit in Canada unde are o mica afacere si conduce o publicatie dedicata comunitatii romanesti. Vede, cu stupoare, si presa romaneasca: “Este de neimaginat ca exista ziaristi care se pot cobori atat de jos pe scara demnitatii si moralitatii”.

De ce ati decis sa emigrati in Canada?

O sa vi se para paradoxal poate, dar nu am plecat din Romania din cauza regimului Iliescu, ci din cauza “regimului” Constantinescu. In Iliescu si in cei care l-au inconjurat eu nu mi-am pus niciodata vreo speranta si nu am asteptat niciodata ceva bun de la ei. In Emil Constantinescu insa si in echipa lui mi-am pus toate sperantele; ba chiar am contribuit, dupa puterile mele si conform rolului minor pe care l-am avut la Romania libera, la venirea CDR la putere in 1996.

Pentru mine, Emil Constantinescu si CDR au fost o crunta dezamagire. Am plecat din tara fiindca mi-am dat seama ca oamenii in care am crezut si pentru care am militat nu sunt mai buni decat cei care fusesera schimbati. Atunci am inteles ca drumul Romaniei spre democratie va fi anevoios iar perspectiva revenirii la putere, in 2000, a PSD-ului si a echipei Iliescu/Nastase m-a facut sa decid ca locul meu nu mai este in tara. Acest lucru s-a intamplat in 1998, iar in acel moment am decis sa plec. Am ales Canada pentru limba dar si pentru usurinta, la acel moment, de a imigra aici.

Cum v-ati adaptat in Canada?

Nu m-am adaptat, in sensul ca un om care isi schimba tara, limba, prietenii, profesia si tot restul, la o varsta matura, nu are cum sa se adapteze in adevaratul sens al cuvantului. Noi, emigrantii, suntem oameni care, in mod aparent, avem doua tari, dar in realitate nu mai avem niciuna cu adevarat. Da, ma simt bine in Canada, dar asta nu inseamna ca ma simt canadian 100%. Ma simt bine si in Romania, dar nu mai sunt nici roman pe de-a intregul.

Romanii din Occident ar putea sa fie solutia pentru Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here