Sărutul libertății. M-am întors din Canada ca să-mi iau rația de gaz în Piața Victoriei

Foto: Ada Bucur E miezul nopții în Piața Victoriei și ne-am decis să plecăm spre case. Cu greu. Dar am început să tremurăm de frig în plină vară. Suntem epuizați de nesomn. More »

Român în Canada: am aruncat un geamantan la ghenă; sâmbătă dimineața, la 8:00, ne-au trezit niște bătăi puternice în ușă

Într-o sâmbătă dimineața pe la ora 8, cam la două săptămâni după ce ne-am mutat în Vancouver, am fost treziți de niște bătăi puternice în ușă. Ne-am trezit buimaci, ca să constatăm More »

DiasporaAzi.ro | Rezultat extraordinar în politica din Canada: O româncă a fost aleasă consilier municipal la Montreal

APDA, 7 noiembrie 2017 – Candidata de origine română la postul de consilier municipal în districtul electoral Côte-des-Neiges/Notre-Dame-de-Gracea gustă din nou cupa victoriei: după ce prima dată a fost aleasă în 2013, More »

Ambasada Romaniei Ottawa „La ceremonia de deschidere a noului an școlar, organizată de Școala Junimea Română din Montreal”

Ambasada României în Canada a participat sâmbătă, 9 septembrie, la ceremonia de deschidere a noului an școlar, organizată de Școala Junimea Română din Montreal. Felicităm pe profesorii și coordonatorii acestui proiect care More »

Ambasada Romaniei Ottawa : Eveniment al comunității românești din Ottawa-Gatineau

Ambasada României vă supune atenției un eveniment al comunității românești din Ottawa-Gatineau, în colaborare cu Școala Junimea Română din Montreal, organizat în scopul marcării a două date-reper: Ziua Copilului și Ziua Românilor More »

Canada va recunoaște studiile specialiștilor români odată cu noul acord economic și comercial CETA (ambasador)

Noul acord economic și comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) va permite specialiștilor români să profeseze în statul nord-american, unde le vor fi recunoscute studiile, a declarat, marți, ambasadorul Canadei la More »

Romanii vor merge fara vize in Canada – Parlamentul European a adoptat acordul CETA

Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, acordul comercial – CETA – dintre Uniunea Europeana si Canada. In cadrul votului din Parlamentul European, 408 eurodeputati au fost in favoarea acordului, 254 au More »

Are 75 de ani, a venit de 2 săptămâni înapoi în tară, din Canada și a venit la proteste zilnic

Are 75 de ani, a venit de 2 săptămâni înapoi în tară, din Canada și a venit la proteste zilnic, doar ieri a lipsit pentru că răcise. Este aici cu nepoții lui, More »

De ce au ieșit tinerii români din Montreal să protesteze pentru o țară din care au plecat de mici

La mitingul de protest organizat la Montreal duminică, 5 februarie, m-a surprins numărul mare de tineri care protestau. Tineri care, într-o zi normală, vorbesc mai mult franceză decât română, care sunt bine More »

Ce am fost si ce-am ajuns in Canada

Nota articol: visator dar realist. Fiecare are povestea lui despre Canada, unii o spun sa se laude, altii cautand consolare, altii o spun incercand sa se dea drept exemplu. Personal inca nu More »

Iohannis: Am ajuns la un acord cu partea canadiană, se va renunța la vizele pentru români din 2017

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017. „Am o veste bună. În această dimineață More »

Dacian Ciolos despre eliminarea vizelor pentru Canada: In cateva saptamani vom avea un raspuns mai concret

Romania va primi, in cateva saptamani, „un raspuns mai concret” din partea Canadei legat de termenii in care se va proceda la eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, a anuntat miercuri premierul Dacian More »

Cine va beneficia de ridicarea vizelor pentru Canada. Razvan Dupleac, consultant in imigratie din Montreal: In prima faza, numai cei care au avut o viza in ultimii zece ani si cei care au viza de SUA

Canada nu va ridica vizele pentru toti romanii, ci in prima faza vor beneficia doua categorii de persoane: cei care au avut in ultimii zece ani viza de Canada si cei care More »

Canada se pregateste sa ridice vizele pentru Romania, pentru a nu risca un veto asupra acordului de liber-schimb cu Europa

Canada se pregateste sa anuleze regimul de vize impus Romaniei  si Bulgariei, pentru a deschide drumul ratificarii acordului de liber-schimb dintre Ottawa si Bruxelles, scrie cbcnews.ca. Saptamana viitoare, ministrul pentru Imigratie John More »

Cine se află în spatele NAŞUL TV CANADA? Radu Moraru

Foarte multi prieteni si dusmani isi pun aceasta intrebare. Prietenii o fac doar de curiozitate fiindca au incredere in mine. Prietenii mei stiu ca daca am ales o echipa in Canada sa More »

Alegeri parlamentare in Canada: Liberalii castiga de maniera zdrobitoare, Justin Trudeau revine in resedinta premierului, unde si-a petrecut copilaria

Partidul liberal al lui Justin Trudeau, care va forma viitorul guvern canadian, a castigat de o maniera zdrobitoare alegerile parlamentare de luni, punand capat astfel unui deceniu de putere conservatoare, scrie AFP. More »

Emigrarea în Canada, mai ușoară începând din august

Grila de selecție pentru cei care vor să emigreze în provincia Quebec prin programul destinat lucrătorilor calificați a fost modificată recent, Ministerul Imigrației din această provincie renunțînd la factorul „Adaptabilitate” din lista More »

Asasinul celebrului realizator de la Radio Europa Liberă, Emil Georgescu, descoperit la Montreal de brokerul fugar Cristian Sima

Brokerul fugar în Elveţia, Cristian Sima, afirmă pe contul său de facebook că cel care a comandat si organizat asasinatul lui Emil Georgescu, un celebru realizator de emisiuni de la Radio Europa More »

”De ce iubim Canada?” Mesajul unui român de Ziua Canadei

Românii din Canada au sărbătorit ieri ziua națională a țării lor adoptive. A fost o zi de pauză, de respirație de aer curat în noua lor patrie, de gânduri către țară și More »

Rapsodul Grigore Leşe, desfiinţat de un maramureşean stabilit în Canada: „Să-ţi fie ruşine, Grigore Leşe”

George Motoc, un maramureşean stabilit de ani buni în Canada a postat pe blogul lui personal un mesaj către rapsodul Grigore Leşe. Rândurile scrise de maramureşean nu sunt tocmai flatante la adresa More »

Canada deschide porțile pentru români din 2016: Cei care au avut vize în ultimii zece ani vor merge fără restricții în Canada

Românii scapă de vizele pentru Canada din 2016, a anunțat B1TV. Astfel, de anul viitor, românii care au avut în ultimii zece ani vize pentru Canada sau pentru Statele Unite, nu vor More »

 

Un roman din Canada cere ajutor disperat romanilor care pot fi compatibili cu el si doresc sa ii doneze cellule stem


Sorin-Paul Pescăruş, preşedintele Comunităţii Române din Québec ne trimite la redactie o scrisoare a unei familii de romani din orasul Quebec, provincia cu acelasi nume din Canada. Tanarul lor fiu, Marius Cioara, are nevoie disperata de un donator compatibil cu el, pentru a putea beneficia de un transplant de cellule stem de la acesta. Romanii din Canada sunt rugati sa fie sensibili la cererea acestui tanar sis a il ajute in vindecare. Familia acestuia poate fi contactata si la telefon si pe mail, adresele de contact fiind indicate in finalul scrisorii la care facem referire.

 

Bună ziua,
Mă numesc Florin Cioară, am 61 de ani şi împreună cu soţia mea Georgeta şi cu fiul nostru Marius locuim în oraşul Québec. Marius are vârsta de 35 de ani, este informatician şi lucrează pentru Revenu Québec.
În luna ianuarie 2012 a dat peste noi un necaz foarte mare. L-am internat pe Marius la spital fiind într-o stare foarte gravă. Timp de aproape 10 zile nici un doctor nu a putut să ne garanteze dacă o să scape cu viaţă, fiind considerat un pacient într-o situaţie foarte critică. A fost diagnosticat cu  o boală de sânge foarte rară şi foarte gravă. A început imediat un tratament de chimioterapie foarte intens şi după 5 săptămâni au reuşit să înfrâneze boala şi să-l stabilizeze. Dar pentru faptul că doctorii nu pot garanta vindecarea completă a bolii prin chimioterapie, el are nevoie neapărat să i se facă un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem (cellule souche, stem cell).
Doctorii ne-au întrebat de ce origine suntem, ca să caute donaţii în ţara respectivă, dar din păcate România nu face parte din ‘’Registrul public de donatori neînrudiţi’’, care este un registru international. Din această cauză suntem nevoiţi să apelăm la toţi românii care sunt stabiliţi în Canada, USA, Europa şi Australia, ca să se înscrie ca donatori potenţiali în registrele ţărilor respective unde locuiesc. În acest moment, Marius este în aşteptarea unui donator compatibil de aproape 3 luni de zile şi continuă să facă tratamentele de chimioterapie. Datorită faptului că în acest registru nu sunt prea multe persoane înscrise ca donator potenţiali, şansele lui ca să găsească pe cineva compatibil, la ora actuală, sunt de aproximativ 1 la 350 000. Noi, părinţii, nu suntem compatibili decât cu 50%, deci noi nu putem să-i dăm.

În Québec, registrul în franceză se numeşte ‘’Registre des donneurs de cellules souches’’, este controlat de Héma-Québec şi puteţi să vă înscrieţi direct pe site-ul lor la adresa următoare : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.fr.html, iar în engleză este ‘’Stem Cell Registry’’ la: http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.en.html.

De asemenea mai există posibilitatea să mergeţi şi să daţi sânge şi în momentul când completaţi formularul să bifaţi şi rubrica de donator potenţial de celule stem sau de măduvă osoasă (la alegerea dumneavoastra).
Héma-Québec, pe site-ul lor, acceptă donatori între 18 şi 35 de ani şi nu înţeleg de ce. Poate că în momentul în care mergeţi să daţi sânge, în formularul acela nu este specificată nici o limită de vârstă.
Pentru celelalte provincii canadiene mergeţi pe adresa de mai jos şi clicaţi pe provincia respectivă:

http://www.bloodservices.ca/centreapps/internet/uw_v502_mainengine.nsf/page/DonorClinicLocations?OpenDocument.

Provinciile engleze acceptă donatori până la 50 de ani.

Pentru Statele Unite adresa este următoarea: http://marrow.org/Join/Join_the_Registry.aspx. Americanii acceptă înscrieri până la 60 de ani.

Pentru Australia:

http://www.abmdr.org.au/dynamic_menus.php?id=1&subid=1&menuid=17&mainid=1&ssid=1

Suntem doi părinţi disperaţi care vă imploră să-l ajutaţi pe Marius şi nu numai pe el, ci pe toţi tinerii care aşteaptă o grefă de celule stem sau de măduvă osoasă. Cu cât numărul donatorilor creşte cu atât şansele bolnavilor de a rămâne în viaţa sunt din ce în ce mai mari. De aceea vă rugăm să transmiteţi acest mesaj la toate rudele şi la toţi prietenii dumneavoastră (chiar şi dacă nu sunt români), pentru ca să faceţi cunoscută existenţa şi necesitatea acestui registru, care pentru foarte mulţi este ultima şansă. Nu cerem bani, doar solidaritate şi fraternitate la mare necaz.
Doamne ajuta !

Familia Cioară (418) 622-2305 sau florin.cioara@videotron.ca

Un roman din Canada cere ajutor disperat romanilor care pot fi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *