Un roman din Canada cere ajutor disperat romanilor care pot fi compatibili cu el si doresc sa ii doneze cellule stem

0
77


Sorin-Paul Pescăruş, preşedintele Comunităţii Române din Québec ne trimite la redactie o scrisoare a unei familii de romani din orasul Quebec, provincia cu acelasi nume din Canada. Tanarul lor fiu, Marius Cioara, are nevoie disperata de un donator compatibil cu el, pentru a putea beneficia de un transplant de cellule stem de la acesta. Romanii din Canada sunt rugati sa fie sensibili la cererea acestui tanar sis a il ajute in vindecare. Familia acestuia poate fi contactata si la telefon si pe mail, adresele de contact fiind indicate in finalul scrisorii la care facem referire.

 

Bună ziua,
Mă numesc Florin Cioară, am 61 de ani şi împreună cu soţia mea Georgeta şi cu fiul nostru Marius locuim în oraşul Québec. Marius are vârsta de 35 de ani, este informatician şi lucrează pentru Revenu Québec.
În luna ianuarie 2012 a dat peste noi un necaz foarte mare. L-am internat pe Marius la spital fiind într-o stare foarte gravă. Timp de aproape 10 zile nici un doctor nu a putut să ne garanteze dacă o să scape cu viaţă, fiind considerat un pacient într-o situaţie foarte critică. A fost diagnosticat cu  o boală de sânge foarte rară şi foarte gravă. A început imediat un tratament de chimioterapie foarte intens şi după 5 săptămâni au reuşit să înfrâneze boala şi să-l stabilizeze. Dar pentru faptul că doctorii nu pot garanta vindecarea completă a bolii prin chimioterapie, el are nevoie neapărat să i se facă un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem (cellule souche, stem cell).
Doctorii ne-au întrebat de ce origine suntem, ca să caute donaţii în ţara respectivă, dar din păcate România nu face parte din ‘’Registrul public de donatori neînrudiţi’’, care este un registru international. Din această cauză suntem nevoiţi să apelăm la toţi românii care sunt stabiliţi în Canada, USA, Europa şi Australia, ca să se înscrie ca donatori potenţiali în registrele ţărilor respective unde locuiesc. În acest moment, Marius este în aşteptarea unui donator compatibil de aproape 3 luni de zile şi continuă să facă tratamentele de chimioterapie. Datorită faptului că în acest registru nu sunt prea multe persoane înscrise ca donator potenţiali, şansele lui ca să găsească pe cineva compatibil, la ora actuală, sunt de aproximativ 1 la 350 000. Noi, părinţii, nu suntem compatibili decât cu 50%, deci noi nu putem să-i dăm.

În Québec, registrul în franceză se numeşte ‘’Registre des donneurs de cellules souches’’, este controlat de Héma-Québec şi puteţi să vă înscrieţi direct pe site-ul lor la adresa următoare : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.fr.html, iar în engleză este ‘’Stem Cell Registry’’ la: http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.en.html.

De asemenea mai există posibilitatea să mergeţi şi să daţi sânge şi în momentul când completaţi formularul să bifaţi şi rubrica de donator potenţial de celule stem sau de măduvă osoasă (la alegerea dumneavoastra).
Héma-Québec, pe site-ul lor, acceptă donatori între 18 şi 35 de ani şi nu înţeleg de ce. Poate că în momentul în care mergeţi să daţi sânge, în formularul acela nu este specificată nici o limită de vârstă.
Pentru celelalte provincii canadiene mergeţi pe adresa de mai jos şi clicaţi pe provincia respectivă:

http://www.bloodservices.ca/centreapps/internet/uw_v502_mainengine.nsf/page/DonorClinicLocations?OpenDocument.

Provinciile engleze acceptă donatori până la 50 de ani.

Pentru Statele Unite adresa este următoarea: http://marrow.org/Join/Join_the_Registry.aspx. Americanii acceptă înscrieri până la 60 de ani.

Pentru Australia:

http://www.abmdr.org.au/dynamic_menus.php?id=1&subid=1&menuid=17&mainid=1&ssid=1

Suntem doi părinţi disperaţi care vă imploră să-l ajutaţi pe Marius şi nu numai pe el, ci pe toţi tinerii care aşteaptă o grefă de celule stem sau de măduvă osoasă. Cu cât numărul donatorilor creşte cu atât şansele bolnavilor de a rămâne în viaţa sunt din ce în ce mai mari. De aceea vă rugăm să transmiteţi acest mesaj la toate rudele şi la toţi prietenii dumneavoastră (chiar şi dacă nu sunt români), pentru ca să faceţi cunoscută existenţa şi necesitatea acestui registru, care pentru foarte mulţi este ultima şansă. Nu cerem bani, doar solidaritate şi fraternitate la mare necaz.
Doamne ajuta !

Familia Cioară (418) 622-2305 sau florin.cioara@videotron.ca

Un roman din Canada cere ajutor disperat romanilor care pot fi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here