Sărutul libertății. M-am întors din Canada ca să-mi iau rația de gaz în Piața Victoriei

Foto: Ada Bucur E miezul nopții în Piața Victoriei și ne-am decis să plecăm spre case. Cu greu. Dar am început să tremurăm de frig în plină vară. Suntem epuizați de nesomn. More »

Român în Canada: am aruncat un geamantan la ghenă; sâmbătă dimineața, la 8:00, ne-au trezit niște bătăi puternice în ușă

Într-o sâmbătă dimineața pe la ora 8, cam la două săptămâni după ce ne-am mutat în Vancouver, am fost treziți de niște bătăi puternice în ușă. Ne-am trezit buimaci, ca să constatăm More »

DiasporaAzi.ro | Rezultat extraordinar în politica din Canada: O româncă a fost aleasă consilier municipal la Montreal

APDA, 7 noiembrie 2017 – Candidata de origine română la postul de consilier municipal în districtul electoral Côte-des-Neiges/Notre-Dame-de-Gracea gustă din nou cupa victoriei: după ce prima dată a fost aleasă în 2013, More »

Ambasada Romaniei Ottawa „La ceremonia de deschidere a noului an școlar, organizată de Școala Junimea Română din Montreal”

Ambasada României în Canada a participat sâmbătă, 9 septembrie, la ceremonia de deschidere a noului an școlar, organizată de Școala Junimea Română din Montreal. Felicităm pe profesorii și coordonatorii acestui proiect care More »

Ambasada Romaniei Ottawa : Eveniment al comunității românești din Ottawa-Gatineau

Ambasada României vă supune atenției un eveniment al comunității românești din Ottawa-Gatineau, în colaborare cu Școala Junimea Română din Montreal, organizat în scopul marcării a două date-reper: Ziua Copilului și Ziua Românilor More »

Canada va recunoaște studiile specialiștilor români odată cu noul acord economic și comercial CETA (ambasador)

Noul acord economic și comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA) va permite specialiștilor români să profeseze în statul nord-american, unde le vor fi recunoscute studiile, a declarat, marți, ambasadorul Canadei la More »

Romanii vor merge fara vize in Canada – Parlamentul European a adoptat acordul CETA

Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, acordul comercial – CETA – dintre Uniunea Europeana si Canada. In cadrul votului din Parlamentul European, 408 eurodeputati au fost in favoarea acordului, 254 au More »

Are 75 de ani, a venit de 2 săptămâni înapoi în tară, din Canada și a venit la proteste zilnic

Are 75 de ani, a venit de 2 săptămâni înapoi în tară, din Canada și a venit la proteste zilnic, doar ieri a lipsit pentru că răcise. Este aici cu nepoții lui, More »

De ce au ieșit tinerii români din Montreal să protesteze pentru o țară din care au plecat de mici

La mitingul de protest organizat la Montreal duminică, 5 februarie, m-a surprins numărul mare de tineri care protestau. Tineri care, într-o zi normală, vorbesc mai mult franceză decât română, care sunt bine More »

Ce am fost si ce-am ajuns in Canada

Nota articol: visator dar realist. Fiecare are povestea lui despre Canada, unii o spun sa se laude, altii cautand consolare, altii o spun incercand sa se dea drept exemplu. Personal inca nu More »

Iohannis: Am ajuns la un acord cu partea canadiană, se va renunța la vizele pentru români din 2017

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017. „Am o veste bună. În această dimineață More »

Dacian Ciolos despre eliminarea vizelor pentru Canada: In cateva saptamani vom avea un raspuns mai concret

Romania va primi, in cateva saptamani, „un raspuns mai concret” din partea Canadei legat de termenii in care se va proceda la eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, a anuntat miercuri premierul Dacian More »

Cine va beneficia de ridicarea vizelor pentru Canada. Razvan Dupleac, consultant in imigratie din Montreal: In prima faza, numai cei care au avut o viza in ultimii zece ani si cei care au viza de SUA

Canada nu va ridica vizele pentru toti romanii, ci in prima faza vor beneficia doua categorii de persoane: cei care au avut in ultimii zece ani viza de Canada si cei care More »

Canada se pregateste sa ridice vizele pentru Romania, pentru a nu risca un veto asupra acordului de liber-schimb cu Europa

Canada se pregateste sa anuleze regimul de vize impus Romaniei  si Bulgariei, pentru a deschide drumul ratificarii acordului de liber-schimb dintre Ottawa si Bruxelles, scrie cbcnews.ca. Saptamana viitoare, ministrul pentru Imigratie John More »

Cine se află în spatele NAŞUL TV CANADA? Radu Moraru

Foarte multi prieteni si dusmani isi pun aceasta intrebare. Prietenii o fac doar de curiozitate fiindca au incredere in mine. Prietenii mei stiu ca daca am ales o echipa in Canada sa More »

Alegeri parlamentare in Canada: Liberalii castiga de maniera zdrobitoare, Justin Trudeau revine in resedinta premierului, unde si-a petrecut copilaria

Partidul liberal al lui Justin Trudeau, care va forma viitorul guvern canadian, a castigat de o maniera zdrobitoare alegerile parlamentare de luni, punand capat astfel unui deceniu de putere conservatoare, scrie AFP. More »

Emigrarea în Canada, mai ușoară începând din august

Grila de selecție pentru cei care vor să emigreze în provincia Quebec prin programul destinat lucrătorilor calificați a fost modificată recent, Ministerul Imigrației din această provincie renunțînd la factorul „Adaptabilitate” din lista More »

Asasinul celebrului realizator de la Radio Europa Liberă, Emil Georgescu, descoperit la Montreal de brokerul fugar Cristian Sima

Brokerul fugar în Elveţia, Cristian Sima, afirmă pe contul său de facebook că cel care a comandat si organizat asasinatul lui Emil Georgescu, un celebru realizator de emisiuni de la Radio Europa More »

”De ce iubim Canada?” Mesajul unui român de Ziua Canadei

Românii din Canada au sărbătorit ieri ziua națională a țării lor adoptive. A fost o zi de pauză, de respirație de aer curat în noua lor patrie, de gânduri către țară și More »

Rapsodul Grigore Leşe, desfiinţat de un maramureşean stabilit în Canada: „Să-ţi fie ruşine, Grigore Leşe”

George Motoc, un maramureşean stabilit de ani buni în Canada a postat pe blogul lui personal un mesaj către rapsodul Grigore Leşe. Rândurile scrise de maramureşean nu sunt tocmai flatante la adresa More »

Canada deschide porțile pentru români din 2016: Cei care au avut vize în ultimii zece ani vor merge fără restricții în Canada

Românii scapă de vizele pentru Canada din 2016, a anunțat B1TV. Astfel, de anul viitor, românii care au avut în ultimii zece ani vize pentru Canada sau pentru Statele Unite, nu vor More »

 

UPDATE VIZE pentru Canada: Nu ne dau vize, le blocăm în Parlamentul European acordul de liber schimb

Eurodeputaţi români, bulgari şi cehi din Parlamentul European avertizează Canada că ar putea bloca acordul de liber schimb pe care îl negociază în prezent cu UE dacă nu rezolvă favorabil problema vizelor pentru cetăţenii din ţările lor.

Europarlamentarii din statele amintite i-au transmis o scrisoare pe această temă premierului Canadei, Stephen Harper.

Eurodeputatul român Sebastian Bodu (Partidul Popular European) este co-semnatarul acestei scrisori împreună cu Antonya Parvanova (ALDE) din Bulgaria şi Pavel Poc (S&D) din Republica Cehă. Cei trei eurodeputaţi provin, pe de-o parte, din cele trei state membre UE pentru care Canada menţine regimul vizelor şi, pe de altă parte, din primele trei grupuri politice, ca mărime, din Parlamentul European.

Regim abuziv pentru trei ţări europene

„Românii, bulgarii şi cehii continuă să aibă nevoie de vize pentru a călători în Canada de teama valului de cereri de azil politic care ar putea urma drept consecinţă a ridicării acestora. În loc însă să modifice regimul de acordare a azilului politic, astfel încât să fie eliminată posibilitatea folosirii acestei proceduri în mod abuziv de către anumiţi cetăţeni români, bulgari si cehi, autorităţile canadiene preferă să mentină vizele pentru toţi", a declarat Sebastian Bodu. Cei trei co-semnatari ai scrisorii îi amintesc premierului Stephen Harper că UE şi Canada negociază, în acest moment, un vast acord de liber schimb, care urmează să ajungă spre aprobare în Parlamentul European în prima parte a anului viitor, iar soarta lui depinde de votul eurodeputaţilor.

Ce înseamnă acordul de liber schimb pentru Canada

Miza acordului de liber schimb pe care Canada îl negociază de doi ani cu Uniunea Europeană însemnă ridicarea barierelor vamale pentru investitotii de peste ocean, posibilitatea de a participa la achiziţii publice în Europa. "Pentru ei este o a doua piaţă după SUA. Şi chiar putem bloca acordul de liber schimb. Separat, fiecare ţară, nu are putere de negociere. Dar în acest context, putem face ceva", a declarat eurodeputatul Sebastian Bodu, pentru Adevărul Europa.

E nevoie de numai 40 de voturi pentru blocaj

„Ne exprimăm speranţa că problema vizelor va fi rezolvată până ce acordul va ajunge în plenul legislatiului european, spre a fi aprobat prin vot. Altfel, nu este exclusă o blocare a votului pe acord in Parlamentul European din partea celor 70 de eurodeputaţi ai celor trei state membre, in conditiile in care numărul minim de eurodeputati care pot forma o minoritate de blocaj este de 40. Sperăm ca ambele probleme de pe agenda comună a UE şi Canadei să îşi găsească în acest fel rezolvarea cât de curând", se arată mai arată în scrisoare.

„22 dintre cele 40 de milioane de europeni care au nevoie de vize pentru a călători în Canada sunt români. Avem peste 200.000 de români stabiliţi în Canada, iar rudele şi prietenii lor fac coadă la Consulatul Canadei din Bucureşti", a mai spus Bodu.

Acesta este al doilea demers din 2011 care vine dinspre Parlamentul European la adresa Canadei şi a modului în care menţine vizele doar pentru trei din cele 27 state membre UE.

PE: Comisia nu a făcut nimic să schimbe atitudinea Canadei

În luna martie, Parlamentul European a acuzat Comisia Europeană şi Consiliul că nu sunt ferme în privinţa eliminării vizelor pentru România, Bulgaria şi Cehia. Un grup de eurodeputaţi au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru.

Euroaleşii au cerut Comisiei şi Consiliului să mărească presiunea politică asupra Canadei pentru a stabili cea mai apropiată dată posibilă pentru abolirea regimului vizelor pentru cetăţenii cehi, bulgari şi români. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a exprimat solidaritatea PE cu cetăţenii cehi, pentru care, începând din iulie 2009, se aplică obligativitatea vizelor pentru Canada.

Eurodeputaţii au arătat că, deşi i s-a cerut în repetate rânduri să precizeze o dată de abolire a obligativităţii vizelor, Canada a refuzat să facă acest lucru. „Solicităm Comisiei să pună, în loc de acorduri bilaterale, un nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre, garantând, în acelaşi timp, că, în cazul în care o ţară terţă încalcă acest principiu, toate statele membre vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării în cauză", se arată în solicitarea deputaţilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *