George Loghin : O discuție sinceră cu elitele rusești

0
457

Evghenia Albaț a stat de vorbă cu unii dintre cei mai bogați brokeri de la putere din Rusia.
Dacă există vreun avantaj în a locui la Moscova în aceste vremuri tulburi, acesta este oportunitatea de a te întâlni cu oamenii în persoană. Aceștia preferă în particular. Mai bine într-un restaurant, fără nimeni prin preajmă. Sau mai bine într-un colț al unui mic parc din oraș.
Chiar și așa, puțini oameni aflați la putere sunt dispuși să se întâlnească. Le este teamă chiar și să răspundă la un mesaj pe o aplicație, darămite să fie văzuți în public. Dar există și excepții. Sunt oameni care sunt pensionari sau care mă cunosc de mult timp, oameni de afaceri care ieri au fost în forțele de securitate, sau medici, sau cunoscuți care au descoperit brusc că au fost jefuiți și aruncați la gunoi, în ciuda insignelor de membru al partidului Rusia Unită și a dosarelor de serviciu lungi și impecabile.

Iată despre ce am vorbit. Citatele sunt reale; numele nu sunt.

Birocrații

Birocrații, mi-au spus ei, pot fi împărțiți în curați și necurați. Cei curați sunt băieții în uniforme de ofițeri, majoritatea de la Serviciul Federal de Securitate (FSB). Ei iau decizii, ei pedepsesc, ei sunt temuți. Toți ceilalți sunt necurați. Dar între ei există gradații. Există mulțimea „fugi și adu”, acum în mare parte ideologii din administrația prezidențială care „primesc ordine” de la FSB și le execută.

Secția economică a guvernului are astăzi o poziție specială. Tehnocrații sunt la mare căutare pentru că se presupune că salvează economia de fluxul nesfârșit de noi sancțiuni. În realitate, sarcina lor este fără speranță. Aproximativ 70% din bunurile fabricate în Rusia au componente importate și este imposibil să le înlocuim. Există întâlniri nesfârșite în guvern, spune un cunoscut finanțist și fost oficial de rang înalt. Vine directorul unei fabrici care produce avioane rusești. Are o problemă: motoarele sale sunt de import. El promite că își va construi propriile motoare – dacă îi dau bani și mulți bani. Atunci îl va putea face în doi ani – dacă va reuși. Un finanțist îmi spune: „Nu am întâlnit pe nimeni [în secțiunea economică a guvernului federal] care să susțină [războiul din Ucraina]. Cu toții știu că este o catastrofă. Dar cu toții încearcă să se gândească cum să se conformeze”.

„Unde pot să mă duc?”, spune un alt birocrat de rang înalt, de asemenea îngrozit de ceea ce se întâmplă și unul dintre puținii care nu se află încă sub sancțiuni. „Nu mă vor lăsa să plec”.
Nu trebuie să fii cititor de gânduri pentru a vedea că toți încearcă să găsească o cale de a ieși.
„La 90% dintre ei nu le place ce se întâmplă”, spune un medic de la o clinică privată din Moscova despre pacienții săi care sunt funcționari guvernamentali.

„Tuturor le este teamă să deschidă gura – exemplul lui Uliukaiev sau Abîzov este în fața ochilor lor, așa că se adaptează”, spune un finanțist.
„Doar forțele de securitate știau despre începutul operațiunii. Nici măcar [prim-ministrul] Mișuștin nu știa, și nici Elvira Nabiullina [guvernatorul Băncii Centrale]”, spune un oficial guvernamental. „În timpul acelei faimoase ședințe televizate a Consiliului de Securitate, era clar că cei mai informați erau împotrivă”, spune un general în retragere din serviciile secrete. El crede că oficialii care încercau, chiar dacă cu teamă, să spună că poate nu era momentul potrivit erau Mihail Mișuștin, Nikolai Patrușev (secretarul Consiliului de Securitate), Dmitri Kozak (negociatorul-șef al acordurilor de la Minsk) și Serghei Narîșkin (șeful Serviciului de Informații Externe), pe care Putin l-a umilit public.

Siloviki

Nimeni nu poate spune cu certitudine ce se întâmplă în interiorul corporației care controlează puterea în Rusia – FSB și partenerii săi, numiți în mod obișnuit siloviki – dar generalii în retragere spun că nici acolo nu există unitate. Cineva din interiorul serviciilor speciale rusești a avertizat atât SUA, cât și Ucraina cu privire la pregătirile pentru „operațiunea specială”.
Contactul meu mi-a spus: „Poate că nu este chiar o epurare, dar cu siguranță se desfășoară o anchetă – una politică, despre trădare”. Nimeni nu a confirmat zvonurile privind arestarea a aproape douăzeci de generali. Dar se vorbește despre un conflict între securitate și oficialii militari, deoarece cineva trebuie să devină țapul ispășitor „pentru prima etapă eșuată a operațiunii”, spune sursa mea.
Un tânăr ofițer îl numește pe Putin „bunicul” și spune că este timpul ca acesta să se retragă. Dar mai întâi amenință că „o putem face din nou” [să mergem din nou la Berlin] dacă acești ” nenorociți nu încetează să chinuie copiii ruși, dându-i afară din internate și universități”.
Tinerii sunt foarte supărați. Pentru mulți dintre ei afacerile s-au prăbușit, economiile lor au fost înghețate în bănci din cauza sancțiunilor și nu mai pot trimite banii murdari în străinătate. Deoarece fluxul banilor, piața de numerar și alte lucruri legate de finanțe sunt, de asemenea, controlate de cekiști [serviciile de securitate], mulți dintre ei au investit deja în criptomonede. Dar, ca urmare a sancțiunilor, li s-a tăiat accesul la marile burse de criptomonede. La 21 aprilie, Binance a încetat să mai deservească portofele de criptomonede care valorau 10.000 de euro și mai mult și erau înregistrate pe numele deținătorilor de pașapoarte rusești.
Alte platforme făcuseră deja același lucru. Mulți oameni au avut probleme în a trimite bani în străinătate și nu au putut ține pasul cu plățile ipotecare pentru proprietățile imobiliare în care au investit în străinătate. Bineînțeles, au găsit o soluție. Din cauza sancțiunilor, țara are un surplus de aur. Poți scoate din țară doar 10.000 de dolari de persoană în numerar, dar poți lua aur în valoare de până la 70.000 de dolari. Așa că au cumpărat lingouri de aur și le-au dus cu avionul în Emirate. Acolo se dezvoltă o piață de servicii financiare pentru a ajuta clienții să evite atât Banca Centrală Rusă, cât și sancțiunile occidentale.

Loialiștii

„Eram pe punctul de a părăsi partidul [pro-Putin] Rusia Unită”, mi-a spus un fost oficial căruia îi voi spune Kirill. „Ce te-a oprit?” l-am întrebat. „Am primit un telefon – m-au întrebat: „Ești nebun? Vor veni și te vor aresta’”.

Kirill este indignat: războiul din Ucraina – sau mai degrabă sancțiunile impuse băncilor și companiilor rusești – l-au ruinat complet. Sau, cel puțin, suficient de mult pentru a suferi.
În 2019, mi-a spus Kirill, statul rus a făcut apel la rușii bogați să investească în economia internă. De-offshorizarea; interdicția de a călători în străinătate pentru milioane de funcționari de aplicare a legii, judecători, procurori și alți perceptori de venituri; necesitatea de a spăla câștigurile din corupție; și, în cele din urmă, nevoia banală de bani, care, după cum știm acum, au mers la fabricarea a sute de tancuri, vehicule blindate, avioane și alt fiare pentru războiul din Ucraina – toate acestea au determinat autoritățile economice să dezvolte fonduri mutuale. Acestea au spus: „Dați-ne banii și fiți patrioți!

Toate principalele bănci de stat și comerciale au deschis fonduri mutuale și au atras clienții cu acțiuni rusești și străine de top și cu dobânzi ridicate. Kirill mi-a spus că, atunci când economiile aveau dobânzi de 3,4%, fondurile mutuale aveau un randament de 22%, iar la sfârșitul verii anului 2021 au ajuns chiar la 27%. Exista un singur inconvenient: banii trebuiau să fie depozitați timp de trei ani. Dacă îi retrăgeai mai devreme, trebuia să plătești impozite de 13%. Și, deși oricine putea cumpăra o cotă mică dintr-un fond mutual, era profitabil cu mulți bani. „Avea sens să începi cu 10 milioane”, a spus Kirill.

Potrivit raportului Băncii Centrale a Federației Ruse, în 2021, 7,7 milioane de persoane și-au investit banii în aceste fonduri mutuale. Încasările nete de fonduri s-au ridicat la 989,5 miliarde de ruble, iar suma investită a fost de aproximativ 7.000 de miliarde de ruble, cu câteva miliarde în plus sau în minus.

Apoi, la 24 februarie 2022, „Kievul a fost bombardat și ni s-a spus că a început un război”. Mai întâi au fost sancționate băncile rusești de stat și apoi băncile comerciale. Și, într-o clipită, toate acele fonduri mutuale cu trilioanele lor au încetat să mai existe. Adică, ele există, dar în Rusia nu există o piață bursieră, ceea ce înseamnă că valoarea acțiunilor este necunoscută, ca să nu mai vorbim de faptul că investițiile în valori mobiliare străine sunt pur și simplu înghețate definitiv.

Când Kirill a mers la banca VTB, care îi gestiona acțiunile, a aflat că milioanele pe care le investise dispăruseră. Chiar acum, au dispărut complet. Poate că, în timp, îi vor da înapoi 40% din ceea ce a investit, sau poate că nu.

Și sunt peste 7 milioane de oameni ca Kirill în țară, clasa de mijloc și superioară a lui Putin. Cu șase luni înainte ca dezastrul să lovească, unul dintre ei mi-a spus: „Tu și Navalnîi vă înclinați în fața morilor de vânt. Noi suntem clasa de mijloc și totul ne convine foarte bine. Putin ne lasă să câștigăm bani, și ce dacă nu sunt alegeri – nu faci bani din alegeri”. Avea tot restul: copii în școli private acum și plecați la cele mai bune universități europene mai târziu, vacanțe în Crimeea și în Emirate de trei sau patru ori pe an, restaurante mai bune decât în Europa, îmbrăcăminte, comunități închise de lux etc. Cui îi pasă de alegeri când Chanel și Louis Vuitton fac ca viața să merite să fie trăită? Nu-i așa?

Niciunul dintre oamenii cu care am vorbit nu a putut formula ideea sau ideologia care stă la baza loialității lor. Cu toții sunt doar niște oportuniști care au privit sprijinul pentru regim ca pe o formă de investiție de capital. Ei considerau retorica agresivă a lui Putin față de Occident ca fiind strategia corectă: dacă un concurent nu poate fi învins în afaceri, atunci trebuie zdrobit, frânt și forțat să se predea.
Dar, spre deosebire de prăbușirea din 1998, actuala criză financiară și economică nu are nicio perspectivă pozitivă. Nu există decât o singură direcție în care poate merge: în jos. Birocrații, siloviki și loialiștii care au devenit (aproape) o opoziție încă mai speră să inverseze tendința negativă.

Nu mă îndoiesc că ei citesc cu mare atenție rapoartele de pe linia frontului din Ucraina. Cât de repede își vor da seama că viața pe care și-au construit-o s-a terminat? Că cea veche nu se va mai întoarce niciodată? Că politica a venit după ei și că acum vor trebui să mănânce resturi de la sancțiuni? Și că acest dezastru, care a distrus viitorul lor și al copiilor lor, are un nume și un prenume?

Acești oameni pot avea puncte de vedere diferite, dar până acum nu am găsit pe nimeni dispus să se sacrifice pentru cauza extinderii Imperiului Rus.

Lasă un răspuns