Prietenia româno-ucraineană începe în bucătărie. Locul unde refugiații mănâncă hrișca și borșul roșu ca acasă

0
394

Zeci de refugiați din Ucraina se bucură de preparate calde, gătite de un bucătar român și unul ucrainean, într-o cantină din Cluj. Pe lângă mâncarea oferită gratuit, refugiații sunt copleșiți că au în față o porție de mâncare ca acasă.

Când ați mâncat ultima dată hrișcă? Probabil nu recent, chiar dacă alimentul vă este cunoscut. Iar borșul roșu, din sfeclă, vă e cu siguranță (și) mai puțin familiar.

Mâncăruri extrem de populare în Ucraina sunt cel mult ocazionale în România. La fel au devenit și pentru refugiații ucraineni în cele două luni de când mulți dintre ei sunt deja aici.

Altfel stau lucrurile la Cantina Prieteniei / Idal’nya Druziv, deschisă recent pentru ei într-o zonă semi-centrală din municipiul Cluj-Napoca. Bucătarul tradițional al asociației o Masă caldă – care a pus pe roate inițiativa – este dublat de o experimentată bucătăreasă ucraineană fugită din calea războiului.

Bucătar din Kiev, gătește pentru ucraineni la Cluj

Yuliya Tsymbalenko (41 de ani), bucătar de profesie din Kiev, a ajuns la Cluj chiar de ziua femeii, alături de fiica ei de 20 de ani.

A fost cooptată în echipa asociației, tocmai pentru ca meniul oferit ucrainenilor să poată fi adaptat gustului și obiceiurilor lor culinare.

/romania.europalibera.org/

Lasă un răspuns