Radu Hossu : Razboiul din Ucraina. Rezumatul de noapte (14.05 ora 03.35)

0
1038
– Kiev. În zona Kiev se demiază și se aud explozii, însă orașul nu este bombardat.
– Mariupol. Azovstal rezistă. Președintele Zelensky a declarat că poată în continuare negocieri și discuții pentru extragerea soldaților din Azovstal. Cei de acolo cer ajutor pentru extragerea răniților (undeva la 500) care vor muri altfel.
– Harkov. Ilie Pintea, corespondent de război se va afla în zonă în zilele următoare și mi-a cerut informații cât mai detaliate despre zonă și i l-am oferit în privat. Contraofensiva Ukr nu se oprește și va cuceri toată zona Harkov Oblast la vest de râu, însă tot ce este la est de râul Siveski Donetsk (care reprezintă linie de front geografică) este ocupat de armata rusă. Prin urmare nu recomand nimănui să se apropie mai mult de 30 km de râu.
-Donbas. Aproximativ 80% din teritoriul întregului Donbas este în acest moment sub ocupație rusă. Însă, Bătălia pentru Donbas nu este nici pe departe câștigată de ruși. Frontul Izium Sloviansk este în pericol să cadă, dacă armata Ukr tale GLoC (Ground Lines of Communication) – liniile de aprovizionare și hub-ul din Kupyansk, iar acestea sunt deja în raza artileriei Ukr.
– Donbas. rușii, din cauza impotenței militare, a moralului scăzut și a infrângerilor răsunătoare din multe zone (informația circulă repede prin Telegram și ajunge la soldați) indică faptul că ar renunța la încercuirea Izium-Popasna și nici nu le mai trece prin cap (decât comandanților) să încerce încercuirea Izium-Zaporojie. Astfel, consider că se concentrează pe cel mai mic clește, Rubjine-Severodonetsk.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. Armata Ukr a început ofensiva pe această axă și a înaintat prin pădurile din vestul Iziumului. În următoarele zile, probabil începând de luni, se vor vedea și rezultatele. În ultimele 24 de ore pe armata Ukr a respins alte 7 atacuri rusești, provocându-le pierderi.
– Donbas. Axa Rubjine-Severodonetsk. Rubjine este cucerit de câteva zile, localitatea a fost aproape în totalitate distrusă. Severodonetsk rezistă, însă o localitate la nord de oraș a fost cucerită de ruși. Se vor duce bătălii puternice în suburbiile Severodonetsk în următoarele săptămâni.
– Donbas. Axa Popasna. Înaintarea rusă spre Bahkmut a fost oprită de armata Ukr.
– Nicolaev-Herson. Explozii raportate în noaptea asta în zona Nicoalev.
– Odesa. Relativă liniște.
– Ucraina. Ministerul apărării se pregătește să mobilizeze UN MILION de soldați (probabil rezerviștii chemați prin mobilizarea generală) împotriva invaziei ruse. 1500 de soldați Ukr sunt în diferite state NATO participând la învățarea manevrării armamentului de tip vestic, care se vor întoarce acasă pentru a ajuta la trecerea lină spre astfel de armament a întregii armate.
– Israel-Estonia. Israel permite Estoniei livrarea excepționalelor Blue Spear Generația a 5a SMM. Sunt rachete anti-navă care „plutesc” la câțiva metri deasupra apei pentru a evita detecția radar și au o rază de până la 230 km. O veste excepțional de importantă în economia deblocării maritime a Ucrainei.
– UK. Liz Truss, ministra de externe a UK a declarat că Ucraina va fi ajutată să treacă cât mai repede de la armament sovietic la armament NATO.
– SUA. Pentagonul face apel Senatului să treacă de urgență ajutorul de $40 miliarde de dolari pentru Ucraina, după ce senatorul Rand Paul a blocat inițiativa legislativă pentru moment. Speranța este ca săptămâna viitoare, acest ajutor să fie votat și să înceapă noile livrări de armament.
– SUA. Lloyd Austin a vorbit la telefon pentru prima dată după 18 februarie cu Serghei Șoigu. O discuție de o oră care nu a adus rezultate.
– Finlanda. rusia va întrerupe de azi livrarea de electricitate Finlandei, după decizia la aderarea NATO. 10% din necesarul actual era acoperit de rusia. Presupunerea mea este că Finlanda are deja un plan B pentru această măsură.
– Turcia. Erdogan a declarat că nu e tocmai în favoarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, sugerând că ar fi state care susțin ter*rismul, grupări teroriste (???). Pentru aderarea la NATO orice țară are nevoie să primească unanimitate de voturi din partea țărilor membre. Ca să nu vă panicați, declarația lui Erdogan este o cerere de schimb diplomatic. Va cere ceva pentru a accepta aceste state.
–-
Ilie Pintea și Mircea Barbu sunt doi corespondenți de război cu care țin legătura. Cu Mircea de ceva timp, cu Ilie de mai puțin, însă ambii mi-au cerut informații legate de linia frontului. Eu sunt un profan în ale războiului, însă mă bucur că informațiile date lui Mircea au fost corecte și s-a întors teafăr în Zaporojie. Ilie va pleca în zilele următoare într-o zonă pe care prefer să o țin privată din motive evidente. Să ai grijă de tine și să te întorci cu bine!
Mă uimește și mă responsabilizează enorm interesul atâtor oameni față de munca pe care o depun și faptul că se bazează pe aceste informații pentru a-și face o idee despre ce se întâmplă în Ucraina și pe fiecare linie a frontului.
rusia este un inamic al democrațiilor, este un stat condus de o putere autoritară, teroristă, care a efectuat crime de război invadând nemotivat Ucraina. Ucraina este o vinovată că vrea să facă parte din Europa. A fost pedepsită în 2014 pentru că Euromaidanul a alungat sclavul lui Putin, Ianukovich de la cârma țării. Evidenta dorință exprimată a lui Zelensky de a aduce Ucraina în UE și NATO este pedepsită din nou de rusia.
rusia va pierde acest război. Nu sunt optimist. Sunt realist, mă bazez pe faptul că deja două mari bătălii au fost câștigate de Ucraina: Bătălia pentru Kiev și Bătălia pentru Harkov, care se apropie de final. Frontul Izium e pe care să fie grav afectat.
Românii, polonezii, cehii, slovacii, moldovenii și toate celelalte țări europene (cu excepția notabilă a Ungariei) s-au comportat excepțional în susținerea refugiaților. Finlanda și Suedia vor intra într-un final în NATO. rusia este izolată de statele civilizate.
Războiul informațional din România continuă, pionii putiniști (ca George Simion și AUR) încearcă să mai miște în front însă sunt sufocați de vocile noastre. Vă mulțumesc că îmi citiți rezumatele și că apelurile la implicare și inițiativă nu au rămas fără rezultat. Ambele războaie continuă, însă avem (noi, cei cu valori democratice) avem șanse reale să le câștigăm.
Însă voi repeta: Democrația se apără zi de zi și mai ales pe timp de pace.
Acesta a fost primul rezumat de noapte care va apărea și pe Patreon, unde puteți să mă susțineți intrând aici și oferindu-mi „o cafea” (adică de la 1 dolar la oricât). Până acum 73 dintre voi ați ales să-mi susțineți munca, vă mulțumesc oricum tuturor celor o faceți și cu o vorbă bună sau cu o dezbatere strașnică pe idei!
Slava Ukraini!

Lasă un răspuns