Boian, satul românesc de peste Ocean. Istoria incredibilă a bucovinenilor care au traversat Canada înainte de 1900, dar au rămas patrioţi din tată-n fiu

0
2425

În provincia canadiană Alberta trăiesc urmaşi ai românilor emigraţi la 1900 din satul bucovinean Boian. Strămoşii lor au întemeiat acolo un sat care să poarte numele leagănului de acasă – Boian. Boianul canadian este o oază de românitate pe care comunitatea bucovineană, aflată la a treia generaţie pe pământ canadian, o păstrează cu sfinţenie în straie populare, ţinând sărbători naţionale.

http://www.boianalbertamuseum.comPuţin înainte de cumpăna veacurilor XIX-XX, în anul 1897, ministrul canadian al imigrării Clifford Sifton vizita provinciile Bucovina şi Galiţia într-o campanie de promovare a ţării sale. Sifton vindea promisiunea unei vieţi îndestulate sub sloganul „Canada: The Last Best West“, ce s-ar traduce aproximativ prin „Ultima bucată din cel mai bun pământ vestic“.

Demnitarul avea clar în minte planul de a popula o regiune pustie pe care s-o transforme într-o zonă rodnică, ce să devină sursă de grâne pentru restul ţării. Iar pentru asta avea nevoie de oameni pricepuţi, gospodari care nu se temeau de greutăţi – aşa cum erau românii din nordul Bucovinei, regiune aflată pe atunci sub stăpânirea Austro-Ungariei.

Aşa că politicianul a prezentat Canada într-o lumină cât mai favorabilă, încurajând ţăranii bucovineni să lase neajunsurile de acasă şi să plece în lumea largă, traversând mări, ţări, oceane şi continente, pentru a îşi croi o nouă soartă, mai bună, în îndepărtata preerie. Sifton i-a asigurat pe oameni că vor primi, gratuit, de la statul canadian până la 160 acri de pământ (1 acru însemnând mai mult de 4 hectare).

Din Marele Boian, spre Lumea cea Nouă

Vorbele înflăcărate ale ministrului canadian i-au pus pe gânduri pe ţăranii din Boian, un sat de lângă Cernăuţi, pe unde trecea linia dintre Imperiul Ţarist şi cel Habsburgic. Cunoscut ca Marele Boian, satul fusese cândva moşia cronicarului Moldovei Ion Neculce. De aici se trăgea şi Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu. Iraclie era preot şi slujise la biserica din sat.

GALERIE FOTO CU ROMÂNII CARE AU PLECAT ÎN CANADA

Ademenite de poveştile despre promiţătoarea Canadă, mai multe familii de boieni s-au pus la sfat şi au decis să îşi încerce norocul. „Schimbi locul, schimbi norocul“ – spune o vorbă, astfel că boienii şi-au luat inima în dinţi şi au cumpărat bilete de drum spre Canada.

Oamenii şi-au încărcat avutul cel mai de preţ şi au purces spre Lumea cea Nouă. Drumul a fost lung, foarte lung. Boianii au mers întâi cu căruţa până la gara din Cernăuţi, apoi au luat trenul spre Hamburg-Germania sau Anvers-Belgia. De acolo au urcat pe vaporul spre America. Unii dintre ei au fost chiar pe vasul Carpathia, cel care avea să salveze câţiva ani mai târziu, în aprilie 1912, supravieţuitorii de pe Titanic.

mai mult la :  m.adevarul.ro

Lasă un răspuns